Saturday, January 15, 2022

Resipi Udang Goreng Butter

 

Udang Goreng Butter ( Dengan Sarang Telur)


-Sarang Telur -
 Bahan-bahan sarang telur:  
  • 2 biji kuning telur 
  • 1 senduk butter 
  • 1senduk minyak masak 
Cara-cara: 
  1. Pukul kuning telur. Panaskan butterr dengan minyak masak. Guna senduk bulat tau. Bila minyak dalam kuali tu dah bebetul panas, pusing2kan minyak dengan senduk tu lelaju bentuk bulatan sehala, jangan berenti2 
  2. Pastu tuang kuning telur tadi, tuang tinggi sket ya jadi telur tu jatuh dalam kuali halusss je. Maintain je pusing minyak tu dengan senduk lelaju dan tuang sampai habis. Jangan berenti pusing tau senduk tu sampai telur tu masak warna keemasan.
  3. Dah masak, tuang dalam tapis besi untuk toskan minyak. Okeh jom kita siapkan udang plak. 

-Udang Butter -
 Bahan Udang Butter: 
  • 500gm ekor udang 
  • Sikit garam 
  • Sikit lada sulah 
  • Minyak untuk goreng 
  • 3-4 ulas bawang putih - dicincang 
  • 6-8 tangkai cili padi - hiris 
  • 4 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair 
  • Sikit butter untuk tumis 

 Cara-cara: 
  1. Memula goreng dulu udang yang dah gaul dengan garam dan lada sulah hingga berubah warna dan masak.Jangan goreng lama sangat nanti udang tu akan mengecut sangat plak, pastu jadi tak cantik dan keras bila makan. Angkat, toskan. Keluarkan minyak tu dari kuali. 
  2. Panaskan butter dalam kuali, tumis bawang putih, cili padi dan daun kari sampai garing dan naik bau.
  3.  Masukkan susu cair dan masak jap. Masuk pulak udang yang dah goreng tadi, sedikit serbuk lada sulah dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam tau sebab butter tu dah ada masin sket.
  4.  Dah masak semua, masuk dalam pinggan dan tabor sarang atau floss telur yang buat tadi tuh. Dengan pantasss dah siappppp. 
 Tips resepi ni: 
 1. Boleh juga letak telur dalam plastik dan buat lubang yang kecik atau letak dalam acuan roti jala untuk lebih senang tuang ke dalam kuali supaya lebih halus.
2. Sentiasa kacau minyak secara membulat dengan senduk masa tuang telur dalam minyak supaya sarang telur jadi halusss cantik. 
3. Jangan goreng udang terlalu lama untuk elakkan udang keras.


No comments:

Post a Comment