
BAHAN-BAHAN:
- 2 kg daging kambing, ayam/ daging /ayam
- 1 sudu makan lada hitam tumbuk kasar
- 1/2 cawan sos BBQ
- 1/2 cawan sos tiram
- 1/2 cawan sos lada hitam
- 1/2 cawan kicap manis
- 2 sudu makan gula pasir/ gula merah
- 1/2 cawan minyak masak
- 1sudu makan rosemary kering
- 2 sudu makan serbuk cili
- Sedikit pewarna oren (jika suka- fungsinya untuk naikkan warna perapan)
BAHAN KISAR:
- 4 biji bawang merah besar
- 4 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu makan cili kering
CARA MEMASAK:
- Bersihkan daging kambing, ayam atau daging. Tos dan ketepikan.
- Dalam bekas besar, gaulkan bahan-bahan kisar dengan kesemua jenis sos. Sebatikan.
- Masukkan gula, minyak masak, lada hitam tumbuk, rosemary, serbuk cili dan pewarna oren. Gaul lagi hingga betul-betul rata dan sebati.
- Masukkan kambing/daging/ ayam yang telah dicuci bersih dan ditoskan ke dalam bahan perapan tadi. Gaul rata.
- Perap daging selama 2 jam. Jika mahu lebih sedap, perap semalaman.
- Bakar daging dan nikmati bersama sos Thai.
No comments:
Post a Comment