Saturday, September 17, 2022

Resipi Bulgogi

 

 

 Bahan-bahan: 
  • Daging (dihiris memanjang) 
  • 1 sudu kecil (anggaran) soda bikarbonat 
  • 1 biji bawang Holland 
  • 3 ulas bawang putih (diparut) 
  • 1 inci halia (diparut) 
  • Daun bawang (dipotong kasar)
  •  2 sudu besar serbuk cili 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  •  1 sudu besar kicap lemak manis
  •  1 sudu besar madu asli 
  • Beberapa titis minyak bijan 
  • 1 sudu besar minyak zaitun 
  • 1 sudu kecil tepung jagung 

Cara-cara:
  1.  Perap hirisan daging dengan soda bikarbonat selama 30 minit. Setelah 30 minit, cuci bersih daging dan toskan.
  2.  Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk dan gaul rata. 
  3. Masukkan juga daging yg telah dicuci dan ditoskan. Perap selama 30 minit.
  4.  Panaskan kuali yang telah disapu dengan minyak zaitun. Masukkan daging dan kesemua bahan perapan dalam kuali. 
  5. Biarkan masak. Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment