Japche
BAHAN-BAHAN:
- 1 genggam glass noodle 100g daging/ayam | hiris nipis (perap dengan sos tiram, lada hitam)
- 3 pokok bayam (ambil daunnya sahaja) | rebus dan tos
- 3 ketul shitake mushroom | hiris nipis
- 1 pokok daun bawang | hiris memanjang
- ½ bawang holand | hiris nipis
- ½ batang lobak merah | potong memanjang
- ½ biji cili benggala kuning | hiris nipis
- ½ biji cili benggala hijau | hiris nipis
- 2 biji telur | (asingkan putih dan kuning) buat telur dadar kemudian hiris nipis
- Kicap cair
- Minyak bijan
- Bijan sangai
- Gula secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan air hingga menggelegak. Masukkan glass noodle rebus hingga empuk toskan.
- Masukkan dalam 1 bekas. Masukkan 2 sudu besar sedikit kicap, 1 sudu besar cair minyak bijan dan sedikit gula kemudian gaul sebati. Ketepikan.
- Pan lain, panaskan sedikit minyak. Goreng sebentar daging/ayam yang sudah diperap tadi sehingga masak. Ketepikan.
- Kemudian goreng kilas setiap bahan shitake mushroom, lobak merah, bawang holland, cili benggala merah dan kuning secara berasingan sehingga masak.
- Masukkan kesemua bahan goreng kilas ke dalam bekas yang mengandungi glass noodle tadi. Gaul sebati, kemudian masukkan telur dadar dan daun bawang.
- Perasakan lagi dengan kicap cair , minyak bijan dan gula. Tabur bijan sangai. Sedia dihidang
*Goreng kilas = goreng sebentar dia atas pan/kuali
No comments:
Post a Comment