Jjampong
BAHAN-BAHAN:
- 1 genggam mi kuning
- Sedikit udang
- Sedikit sotong
- Sedikit ayam
- ½ biji bawang holland | hiris nipis
- 2 ulas bawang putih | cincang halus
- Sedikit halia| tumbuk
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 pokok bakchoy
- 1 sudu besar sos tiram
- ½ kiub pati ayam
- 1 cawan air
- Garam & gula secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang holland , bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Kemudian masukkan serbuk cili dan air berserta kiub pati ayam dan sos tiram. Biarkan mendidih sebentar masukkan seafood tadi dengan ayam.
- Reneh dengan api sederhana. Kemudian masukkan sayur bakchoy dan perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan mi kuning gaul sebentar dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment