Saturday, September 10, 2022

Resipi Jjampong

 


Jjampong

BAHAN-BAHAN: 
  •  1 genggam mi kuning 
  • Sedikit udang 
  • Sedikit sotong
  •  Sedikit ayam
  •  ½ biji bawang holland | hiris nipis 
  • 2 ulas bawang putih | cincang halus 
  •  Sedikit halia| tumbuk 
  • 2 sudu besar serbuk cili 
  •  1 pokok bakchoy 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • ½ kiub pati ayam 
  • 1 cawan air 
  • Garam & gula secukupnya 

 CARA-CARA: 
  1.   Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang holland , bawang putih dan halia hingga naik bau. 
  2.  Kemudian masukkan serbuk cili dan air berserta kiub pati ayam dan sos tiram. Biarkan mendidih sebentar masukkan seafood tadi dengan ayam. 
  3.  Reneh dengan api sederhana. Kemudian masukkan sayur bakchoy dan perasakan dengan garam dan gula. 
  4.  Akhir sekali masukkan mi kuning gaul sebentar dan sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment