Ayam Madu Merah BBQ
Bahan-bahan:
- 400g ayam tanpa tulang
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos kicap pekat
- 1 sudu besar sos kicap
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil bawang putih
- 1 sudu kecil halia
- 1 sudu kecil lada putih
- 1/2 sudu kecil serbuk lima rempah cina
- 3 sudu besar sos merah
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan dan perap bersama ayam.
- Bakar menggunakan air fryer pada suhu 180°C selama 15minit. Pastikan ayam jangan bertindan atau berlipat supaya ayam masak dengan rata.
- Pada 5 minit terakhir, balikkan ayam dan sambung masak.
- Masak lebihan sos perapan bersama sedikit air, kacau sampai pekat dan tutup api.
- Sapu sos pada permukaan ayam.
- Biarkan sejuk seketika dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment