Kerabu Maggie
KERABU MAGGI
Bahan-bahan:
- Bahan-bahan untuk
Kerabu Maggi:
- 2 pek mi segera perasa
Tomyam
- 3 ulas bawang putih
- 4 biji tomato
- 2-3 sudu besar sos
ikan
- 1 sudu kecil kicap
cair
- 1-2 biji limau nipis
- 1 batang serai
- 4-6 tangkai cili padi
- Daun ketumbar
- 1/4 biji bawang
holland
- 1 sudu kecil gula
perang
- Sedikit garam
- 1/4 kuntum bunga
kantan
- 1 batang cili merah
- Sedikit isi ayam
- 3 ekor sotong
- 4-6 ekor udang
- Lobak merah
- Timun
- Kacang panjang
- 1 sudu besar minyak
bawang putih
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk prep:
- Cincang halus bawang
putih, potong kasar tomato, hiris nipis cili padi, cili merah, serai,
bunga kantan (pilihan), daun ketumbar.
- Asingkan batang dan
daun ketumbar kemudian hiris kasar daun dan batang.
- Potong memanjang
karot, timun, kacang panjang dan bawang holland.
- Limau nipis, potong
dan perah ambil jus.
- Potong kecil isi ayam
dan sotong. Udang buang kulit dan kepala.
- Cara-cara untuk rebus:
- Celur isi ayam, sotong
dan udang.
- Ambil simpan 1/2 cawan
air rebusan.
- Celur maggi sampai
lembut. Kemudian angkat dan bilas dengan air sejuk.
- Cara-cara untuk gaul:
- Dalam mangkuk yang
besar masukkan perencah Tomyum, sos ikan, bawang putih cincang dan kacau
sekata.
- Masuk kicap cair, jus
limau nipis, batang daun ketumbar, cili padi, air rebusan, serai, bawang
holland, gula perang dan garam.
- Masukkan sotong dan
isi ayam. Gaul sebati.
- Masukkan maggi,
tomato, bunga kantan, ulam-ulaman, garlic oil, dan udang.
- Gaul sebati dan
hiaskan dengan daun ketumbar.
- Tambah jus limau nipis
untuk lebih masam.
Tip:
- Untuk tahu udang dah
masak atau belum, udang akan bertukar warna oren dan kepala bengkok
bertemu ekor.
- Bilas maggi dengan air
sejuk untuk hentikan proses masak, jadi meggi tak kembang sangat nanti.
No comments:
Post a Comment