Butter Choc Rice Cake
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je)
- 4 biji telur gred B
- 1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap)
- 100mls susu segar/ full cream milk
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil butter oil/essence vanilla
- Chocolate rice (kuantiti ikut suka)
CARA MENYEDIAKAN:
- Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang.
- Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik.
- Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik.
- Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu.
- Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap.
- Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
- Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
- Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.
No comments:
Post a Comment