Saturday, August 27, 2022

Resipi Butter Choc Rice Cake

 


Butter Choc Rice Cake

BAHAN-BAHAN: 
  •  2 cawan tepung gandum 
  •  1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je) 
  •  4 biji telur gred B 
  • 1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap)
  •  100mls susu segar/ full cream milk
  •  3 sudu makan susu pekat manis
  •  1 sudu kecil baking powder 
  • 1 sudu kecil butter oil/essence vanilla 
  • Chocolate rice (kuantiti ikut suka) 

 CARA MENYEDIAKAN: 
  1.   Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang.
  2.  Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik. 
  3.  Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik. 
  4.  Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
  5.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu. 
  6.  Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap. 
  7. Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
  8.  Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata. 
  9.  Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
  10.  Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.


No comments:

Post a Comment