Mee Goreng Basah
BAHAN-BAHAN:
- 1 bungkus mi kuning – dibilas dan tos
- 10 ekor sotong – dibersihkan, potong dan tos
- 1 paket Fish ball – dibersihkan potong dan tos
- 1 ikat sayur sawi jepun – dibersihkan, potong dan tos
- 1 biji tomato – dibersihkan dan dibelah 6
- 4 sudu besar cili kisar
- 5 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap pekat
- 5 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar kicap mi
- 1 cawan kecil air
- 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
BAHAN TUMBUK LUMAT:
- 10 biji cili api
- 3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
- Panaskan kuali, masukkan 2 sudu besar minyak masak.
- Tumiskan cili kisar dengan bahan-bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
- Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi, dan masukkan sotong dan fish ball.
- Masukkan air 1 cawan kecil.
- Masak dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi.
- Selepas itu masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.
INFO:
- Masak mi goreng basah ini tidak guna garam gula dan serbuk perasa sebab rasa kicap-kicap itu semua sudah cukup.
- Anda boleh tambah bahan-bahan lain seperti udang, hirisan daging, kerang dan sebagainya
No comments:
Post a Comment