Kek Sarang Semut
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu marjerin atau mentega
- 4 biji telur (gred A atau B)
- 1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja)
- Esen vanilla
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
CARA-CARA:
- Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
- Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
- Di dalam bekas yang lain, masukkan telur, susu pekat, esen vanila. Kacau sehingga sebati. Boleh juga gunakan cara whisk.
- Selepas itu, masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau lagi hingga sebati.
- Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
- Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
- Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
Sedikit tips untuk memasak kek sarang semut:
- *Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan.
- *Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar).
- *Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus.
- *Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih.
- * Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
No comments:
Post a Comment