Daging Dendeng
BAHAN-BAHAN:
- 3 ulas bawang putih
- 4 biji bawang merah – lebih lagi sedap
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 batang serai – lebih lagi sedap
- 3 senduk besar lada kisar
- 1/2 mangkuk kicap – untuk perap bersama daging
- 2 senduk kicap lemak manis
- 1 kg daging – hiris
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Perap daging bersama 1/2 mangkuk kicap.
- Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas dan serai. Tumis hingga naik bau.
- Seterusnya masukkan lada kisar. Masak hingga sedikit garing.
- Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi. Biarkan daging dengan api kecil @ sederhana dan kacau sentiasa agar tidak hangus di bahagian bawah. Jika kurang rasa, tambahkan kicap.
- Masak hingga daging menjadi kering. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment