Saturday, August 6, 2022

Resipi Daging Dendeng

 

 

Daging Dendeng

 BAHAN-BAHAN:
  •  3 ulas bawang putih 
  • 4 biji bawang merah – lebih lagi sedap
  •  1 inci halia 
  • 1/2 inci lengkuas 
  • 3 batang serai – lebih lagi sedap
  •  3 senduk besar lada kisar 
  • 1/2 mangkuk kicap – untuk perap bersama daging 
  • 2 senduk kicap lemak manis 
  • 1 kg daging – hiris 
  • Minyak masak secukupnya 

CARA MEMASAK: 
  1.  Perap daging bersama 1/2 mangkuk kicap. 
  2. Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas dan serai. Tumis hingga naik bau. 
  3. Seterusnya masukkan lada kisar. Masak hingga sedikit garing.
  4.  Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi. Biarkan daging dengan api kecil @ sederhana dan kacau sentiasa agar tidak hangus di bahagian bawah. Jika kurang rasa, tambahkan kicap. 
  5. Masak hingga daging menjadi kering. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment