Mee Bandung
Bahan Bahan
- 3 paket mee kuning (celur dan toskan)
- Hirisan daun sup, bawang goreng dan chili flakes untuk hiasan
- 1 kg daging (potong, rebus sampai empuk, simpan air rebusan)
- 2 biji bawang holland *
- 7 ulas bawang putih *
- 1 cawan lada kering *
- 2 sudu besar udang kering *
- 1 cawan minyak masak
- secukupnya Air
- 1 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 1/2 cawan sos tiram
- 1 kiub ayam
- 1 paket serbuk nasi goreng ayam Adabi
- secukup rasa Garam dan gula
- 1/2 kg isi udang
- 1 batang lobak merah (hiris)
- 1/2 biji bunga kobis (potong)
- 2 biji tomato (potong)
- 5 biji telur
- 3 pokok sawi bokchoy (potong)
- 3 sudu tepung jagung (bancuh dengan 1/2 cawan air)
Cara Memasak
- Kisar bahan *.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing & pecah minyak.
- Tambah daging dan air rebusan. Kacau.
- Masukkan isi udang. Kacau.
- Perasakan dengan semua sos, garam, gula, kiub ayam dan serbuk nasi goreng ayam. Jika kurang kuah, tambah air. Kacau dan biar mendidih.
- Masukkan lobak merah dan bunga kobis. Kacau.
- Bila dah menggelegak, masukkan telur sebiji demi sebiji, reneh sebentar.
- Masukkan sawi. Kacau dan tambah air tepung jagung. Kcau sebati bila kuah dah masak, tutup api.
- Hidangkan dengan mee kuning, bawang goreng, daun sup dan chili flakes jika mahu pedas. Siap
No comments:
Post a Comment