Nasi Komok ( Khao Mok Kai)
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam
- 3 sudu makan rempah Komok
- 4 cawan beras basmathi
- 6 cawan (cwn sama ukuran beras)+ 1 mangkuk air
- Rempah penumis (1 kayu manis, 3 bunga lawang, 3 pelaga, 5 cengkih)
- 6 ulas bawang merah* | 2 ulas dimayang halus
- 3 ulas bawang putih* | 1 ulas dimayang halus
- 1 1/2 inci halia | 1/2 inci dimayang halus
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu teh marjerin
- 2 sudu makan minyak masak
- 1/2 tin susu cair
BAHAN UNTUK SOS
- 8-10 ulas cili padi
- 2-3 biji cili merah
- 5 tangkai daun ketumbar
- 2 sudu teh cuka
- garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:-
- Potong ayam(selalunya potong 16) cuci dan toskan. Cuci juga beras basmathi, rendam selama 10 minit dan toskan.
- Kisar bahan yang bertanda*.
- Panaskan minyak sapi, marjerin dan minyak. Bila dah cair masukkan rempah penumis dan bahan yang telah dimayang halus,masak sehingga kekuningan.
- Masukkan pula rempah komok yang telah dibancuh bersama sedikit air. Kacau rata dan masukkan air.
- Apabila air menggelegak, masukkan ayam. (saya masukkan juga batang, akar serta sedikit daun ketumbar)
- Apabila ayam telah hampir masak, keluarkan dari periuk dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk, gaulkan dengan sebuk kunyit dan garam (kali ini lumurkan juga dengan sedikit rempah komok)
- Goreng ayam kekuningan tetapi jangan terlalu garing nanti ayam menjadi agak kering.
- Keluarkan semangkuk air rebusan ayam untuk sos.
- Masukkan beras ke dalam periuk nasi dan curahkan ke semua bahan dan air rebusan ayam tadi.
- Masukkan juga susu cair dan garam secukup rasa. Biarkan nasi masak dan kering.
- Kisar cili dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam yang diketepikan tadi.
- Masak di atas api perlahan sehingga mendidih. Apabila telah mendidih, masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa. Reneh sehingga kuah agak pekat.
- Hidangkan Nasi Komok bersama daun salad, ketumbar dan timun.
No comments:
Post a Comment