Ayam Pandan Thailand
Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam – potong kecil kepada kiub 1.5 inci setiap satu
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1/2-1 sudu makan serbuk cili (boleh ganti dengan 1 sudu makan cili kisar)
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap cair (boleh ganti dengan 1 sudu makan kicap pekat)
- sedikit garam
- daun pandan saiz besar secukupnya
- bilah pencungkil gigi secukupnya
Bahan-bahan tumbuk halus:
- 4-5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 ketul kunyit hidup
Cara memasak:
- Bersihkan ayam. Tos seketika.
- Gaulkan ayam bersama bahan-bahan tumbuk halus dan juga bahan-bahan lain (kecuali daun pandan dan bilah pencungkil gigi). Perap ayam selama minimum 1/2 jam.
- Balut ketulan ayam dengan sehelai daun pandan seperti cara membalut ketupat. Tidak perlu terlalu rapat dan ada ruang sedikit. Cucuk dengan bilah pencungkil gigi atau lidi untuk mengelakkan dari daun terbuka.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga masak. Angkat dan hidangkan bersama sos cili Thai dan nasi panas.
No comments:
Post a Comment