Saturday, February 11, 2023

Resepi Senbei (Rice Cracker)

 

 

Senbei (Keropok Beras)

  • 120 gm tepung beras
  •  40 gm nasi putih 
  • ¼ sudu teh garam 
  • 2 sudu makan minyak sayuran 
  • 4 sudu makan air 

CARA MEMASAK : 
  1.  Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar sehingga halus. 
  2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul. 
  3.  Uli adunan sehingga sebati. 
  4.  Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
  5.  Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan. 
  6.  Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit. 
  7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.


No comments:

Post a Comment