Yakitori
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi ayam tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
- Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan cili dan cili benggala.
- Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
- Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
No comments:
Post a Comment