Laksa Penang
Bahan-bahan:
Bahan-bahan untuk direbus:
- 1 kg ikan kembung
- 5 keping asam keping
- air secukupnya
- 5 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih cili padi, buang tangkai
- 25 biji cili kering, buang biji dan rebus
Bahan-bahan kisar (B):
- isi ikan kembung
- air rebusan ikan kembung
- asam keping dari rebusan ikan
Bahan-bahan kisar (C):
- isi ikan sardin tin, dari 1 tin kecil
- sedikit air
Bahan-bahan kisar (D):
- tulang ikan kembung
- sedikit air
Bahan-bahan kisar (E):
- 1/2 biji nenas
- sedikit air
Bahan-bahan untuk sediakan kuah:
- 1/2 liter air bahan-bahan kisar A,B,C,D,E (seperti di atas)
- 1/2 mangkuk air asam jawa
- 1-2 kuntum bunga kantan, belah 4
- 1 ikat daun kesum
- seketul belacan bakar, agak-agak sebesar ibu jari
- 2 sudu besar petis
- garam secukup rasa
- 1 ketul kecil gula melaka, secukup rasa
Bahan-bahan untuk laksa:
- 1 pek laksa kering
- air secukupnya
Bahan-bahan untuk condiment/ taburan atas laksa penang:
- daun salad
- daun selom
- timun
- bawang besar
- cili padi
- cili merah
- limau nipis
- nenas
- telur rebus
- Rebus ikan kembung bersama asam keping dan air secukupnya dalam anggaran 10 minit atau sehingga ikan masak dan kemudian sejukkan
- Ambil ikan, asingkan bahagian isi dan tulang. simpan air rebusan dan asam keping.
- Kisar halus bahan-bahan A,B,C,D,E. Untuk Bahan D, tapis dan ambil airnya sahaja.
- Masukkan 1/2 liter air dalam periuk dan masak hingga mendidih.
- Masukkan bahan kisar halus A,B,C,D,E. Tambah air asam jawa, bunga kantan, daun kesum, belacan bakar, petis, garam dan gula melaka secukup rasa.
Cara-cara untuk rebus laksa:
- Rendam laksa dalam air sehingga lembut.
- Tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sudah mengandungi air mendidih secukupnya.
- Masak sehingga laksa lembut dan tapis.
Cara-cara untuk condiment/bahan taburan:
- Hiris nipis daun salad atau daun selom, timun, bawang besar, cili padi, cili merah dan nenas.
- Rebus telur, kupas kulit dan belah 2.
- Potong limau nipis. Laksa sedia untuk dihidangkan.
- Kalau nak guna ikan selayang segar, atau ikan parang sebagai ganti pun boleh. Jangan letak gula banyak sangat sebab kita tak nak kuah laksa yg manis. Cukup sekadar imbangkan rasa kuah.
- bilas sikit laksa yang sudah direbus denga air sejuk supaya hilang kanji laksa dan tidak lembik bila dihidangkan.
No comments:
Post a Comment