Sambal Bilis Garing
Bahan-Bahan
- ikan bilis halus
- tempe atau kacang
- lada/cili kering (jumlah ikut kepedasan & cita rasa masing masing)
- 1 kiub pati ikan bilis / secukup rasa
- gula secukup rasa
Cara Memasak
- goreng semua bahan diatas (kecuali pati ikan bilis & gula) satu persatu sehingga garing.
- angkat dan tos minyak menggunakan tisu dapur
- kisar cili kering yang digoreng tadi. pastikan cili digoreng garing jika tidak ia sukar dikisar menjadi empung kerana teksturnya yang liat. bijinya boleh dibuang atau dikisar bersama
- panaskan kuali dengan sedikit minyak lebihan gorengan tadi. masukkan kiub pati ikan bilis atau secukup rasa. goreng guna api sederhana
- kacau sambil hancurkan kiub tadi. biar ia berbuih manja
- masukkan cili flakes (cili kering kisar)
- tambajkan semua bahan wajib yang lain. masukkan juga 1 sudu gula. gaul rata hingga sebati. angkat.
- setelah sambal sejuk, simpan dalam balang kedap udara.
No comments:
Post a Comment