Churros
Bahan-bahan
- Air 2 1/2 cwn
- Butter 2 sudu besar
- Gula 2 sudu besar
- Secubit garam
- Tepung gandum 2 cawan
- Telur 2 biji
- Esen vanila 1 sudu teh
Kaedah
- Mula-mula tambahkan air, butter, garam dan gula didalam kuali hingga mengelegak.
- Kecilkan api dan masukkan tepung dan kacau segera hingga ia menjadi gumpalan doh. Pastikan bahagian bawah kuali mempunyai satu lapisan nipis. Tutup api dan alihkan kedalam mangkuk mesin pengadun.
- Tunggu sejuk sebentar kemudian nyalakan mesin pada kelajuan yang rendah.
- Pecahkan telur didalam mangkuk berasingan. Pukul kedua biji telur agar ia sebati. Masukkan telur kedalam mesin pengadun yang telah dinyalakan tadi sedikit demi sedikit.
- Pukul telur dengan adunan doh tadi hingga ia sebati dan menjadi berlipat-lipat.
Untuk penyediaan churros
- Masukkan adunan kedalam beg piping.
- Tambahkan minyak didalam kuali dan nyalakan api. Tunggu minyak panas dan taipkan adunan yang telah diketak didalam beg piping tadi.
- Paip pendek-pendek sahaja,gunting jika ia terlalu panjang. Angkat dan churros sedia dinikmati bersama coklat ganache atau taburan gula sahaja juga sedap. Siap.
No comments:
Post a Comment