Saturday, July 30, 2022

Resipi Ketupat Sotong Kimballs

 

 

Ketupat Sotong Terengganu

  • 1 cawan beras pulut, direndam 4 jam 
  • 1¼ cawan air 
  • 8 ekor sotong sederhana, dibersihkan 
  • 8 batang lidi koktel 
  • 4 ulas bawang merah, dihiris halus 
  • Sedikit halia, dihiris halus 
  • 1 sudu kecil halba 
  • 200ml santan 
  • 2 sudu besar Mayonis Kimball 
  • garam, secukup rasa 
  • gula, secukup rasa 


  1. Masak pulut, air dan garam menggunakan periuk nasi eletrik. Biar sejuk. 
  2. Sumbatkan ke dalam sotong, padatkan dan sematkan dengan lidi. 
  3. Masukkan sotong, bawang merah, halia, halba, santan, Mayonis Kimball, garam dan gula ke dalam periuk. 
  4. Kacau sekali-sekala di atas api sederhana selama 15-20 minit atau sehingga sotong masak.


No comments:

Post a Comment