Saturday, July 2, 2022

Resipi Kek Marble Kampung

 

 

Kek Marble Kampung


Bahan kering 
  • 3 cawan tepung gandum 
  •  2 sudu teh serbuk penaik 
Bahan-bahan basah 
  • 1 1/2cwn gula pasir 
  • 1 1/2cwn majerin/planta
  •  6 biji telor 
  •  1sudu esen vanila. 
  • ¼ cawan susu cair/segar 

Untuk marble. 
  • 1 sudu besar serbuk koko.

 Kaedah 
  1. Panaskan oven pada suhu 160c sekurang-kurangnya 10 minit. Sediakan loyang saiz 8”.
  2.  Mula-mula pukulkan gula bersama marjerin/planta hingga putih/pucat 
  3. Masukkan telur satu persatu, pastikan ia sebati sebelum menambah telur yang lain. 
  4. Akhir sekali masukkan susu dan tepung secara berselang seli. 
  5. Apabila semua bahan telah sebati. Ambil sedikit adunan dan campurkan dengan 1 sudu besar serbuk koko. 
  6. Masukkan adunan vanila kedalam loyang dahulu dan kemudian masukkan adunan coklat dan tompok-tompokkan keatas adunan kek vanila tadi. Dengan menggunakan lidi corak-corakkan kek seperti marble. 
  7. Bakar selama 40 minit sehingga kek masak, uji dengan lidi untuk memastikan kek masak dengan betul. Sejukkan kek diatas redai sebelum dihidangkan


No comments:

Post a Comment