Saturday, July 9, 2022

Resipi Kailan Ikan Masin

 

 


Bahan-bahan 
  • 5 pokok kailan ( dipotong berasingan bekas daun dan batangnya. Batang dipotong serong) 
  • 2 keping isi ikan tenggiri masin atau jeruk 
  • 2 ulas bawang putih ( diketuk dan dicincang)
  •  1 labu bawang besar dihiris. 
  • 3 biji cili padi di tumbuk kasar @ 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
  •  sedikit minyak masak 
  • sedikit air (jika perlukan sedikit kuah) 
  • sedikit serbuk ‘Cukup Rasa’ jika suka 

Kaedah 
  1. Mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
  2. Masukkan isi ikan tenggiri/gelama jeruk dan goreng hingga masak isinya. Tekan2kan hingga hancur isi ikan tersebut dengan senduk dan buang tulangnya. 
  3. Masukkan cili,garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata dan jangan sampai cili hangit. 
  4. Segera masukkan batang kailan. Kacau sebentar hingga 1/2 masak baru masukkan daun kailan. 
  5.  Kacau sebentar hingga masak sepenuhnya dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment