Bahan-bahan
- 5 pokok kailan ( dipotong berasingan bekas daun dan batangnya. Batang dipotong serong)
- 2 keping isi ikan tenggiri masin atau jeruk
- 2 ulas bawang putih ( diketuk dan dicincang)
- 1 labu bawang besar dihiris.
- 3 biji cili padi di tumbuk kasar @ 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
- sedikit minyak masak
- sedikit air (jika perlukan sedikit kuah)
- sedikit serbuk ‘Cukup Rasa’ jika suka
Kaedah
- Mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
- Masukkan isi ikan tenggiri/gelama jeruk dan goreng hingga masak isinya. Tekan2kan hingga hancur isi ikan tersebut dengan senduk dan buang tulangnya.
- Masukkan cili,garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata dan jangan sampai cili hangit.
- Segera masukkan batang kailan. Kacau sebentar hingga 1/2 masak baru masukkan daun kailan.
- Kacau sebentar hingga masak sepenuhnya dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment