Nasi Daging Air Asam
Untuk nasi daging:
- 1 sudu besar Mayonis Kimball
- 1 sudu besar Sos Tiram Kimball
- 1 sudu besar Sos Cili Kimball
- 3 sudu besar Minyak sapi
- 10 kuntum Bunga cengkih
- 2 kuntum Bunga lawang
- 6 biji Buah pelaga
- 1 batang Kayu manis
Kisar menjadi pes halus
- 120g Bawang besar
- 4 ulas Bawang putih
- 30g Halia
- 3 helai Daun pandan, diikat
- 160g Tomato, didadu
- 2 sudu besar Serbuk kari kurma
- 2 sudu besar Serbuk kari daging
- 2 sudu besar Air
- 300g Beras basmati, dicuci dan rendam
- 500g Daging, dihiris kepingan 1-inci tebal, direbus sehingga empuk dan simpan air rebusnya
- 1 cawan Susu isian sejat
- ½ sudu besar Garam
Untuk air asam:
- 1 sudu besar Sos Cili Kimball
Kisar menjadi pes halus
- 50g Bawang besar
- 2 biji Cili merah
- 2 inci Belacan
- 4 biji Bawang merah, didadu halus
- 1 biji Tomato, didadu halus
- 2 biji Cili padi, dicincang halus
- 1 sudu besar Kerisik
- 1 cawan Jus asam jawa
- Garam secukup rasa
- Untuk nasi daging, panaskan minyak sapi di dalam kuali dan tumis bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis sehingga wangi.
- Kemudiannya, masukkan pes halus, daun pandan dan tomato. Goreng sehingga warna kuning keemasan.
- Masukkan, serbuk kari kurma, serbuk kari daging dan air. Goreng sehingga minyak pecah.
- Kemudiannya, masukkan nasi dan kacau sehingga sebati. Tuangkan nasi ke dalam periuk nasi dan masukkan hirisan daging.
- Satukan semua sos Kimball bersama dengan susu isian sejat dan air rebusan daging untuk membuat 2 cawan cecair.
- Tuangkan cecair ke dalam nasi dan masukkan garam. Masak mengikut arahan periuk nasi.
- Untuk air asam, kacau semua bahan sehingga sebati dan hidangkan bersama dengan nasi daging.
No comments:
Post a Comment