Kuih Cara Belauk Udang
Untuk inti:
- 2 sudu besar Sos Tiram Kimball
- Minyak untuk menggoreng
- 100g Bawang besar, dicincang halus
- 2 ulas Bawang putih, dicincang halus
- 150g Udang kering, dicincang halus
- 3 sudu besar Serbuk kari daging
Untuk topping:
- 1 sudu besar Mayonis Kimball
- 2 sudu besar Sos Tiram Kimball
- 100g Udang kecil, dibuang kulit
Untuk adunan (gaul rata):
- 3 sudu besar Mayonis Kimball
- 500g Tepung serbaguna
- 1 biji Telur - Kacau sehingga sebati
- 5 cawan Santan
- 2 sudu teh Garam
- 2 sudu teh Serbuk kunyit
Untuk hiasan:
- Daun ketumbar, cili merah dicincang halus dan bawang goreng
- Acuan kuih bahulu
- Untuk inti, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sehingga wangi.
- Kemudiannya, masukkan serbuk kari daging dan Sos Tiram Kimball. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Untuk topping, campurkan semua bahan sehingga sebati. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng udang sehingga masak. Ketepikan.
- Untuk kuih, panaskan acuan kuih bahulu di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C dan sapukan sedikit minyak.
- Tuangkan adunan sehingga ¾ penuh dan letakkan sedikit inti di atas ia. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 2 minit atua sehingga masak sepenuhnya.
- Untuk menghidang, keluarkan kuih dari acuan dan letakkan sedikit topping di atas. Hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment