Mee Rebus Udang
Untuk dikisar
- 2 tangkai serai
- 2 inci lengkuas
- 1 bawang merah
- 1 inci halia
- ½ sudu besar udang kering
- 1 sudu besar cili giling
- 1 tangkai daun limau purut
Untuk kuah
- 1kg udang, dikupas dan urat dikeluarkan
- 500ml air
- 3 sudu besar minyak
- 1 ubi keledek, didadu
- 1 can Sup Tomato Kimball
- serbuk stok ikan, secukup rasa
- garam, secukup rasa
- gula, secukup rasa
- 1 paket Angel Hair Kimball, dicelur mengikuti arahan di paket
Untuk hiasan
- 1 telur rebus
- 1 keping tofu
- 1 cili hijau, dihiris
- bawang goreng
- Didihkan kulit udang dalam air selama 20 minit. Panaskan minyak dalam wok dan tumiskan bahan lumatan sehingga layu.
- Masukkan stok udang dan ubi keledek ke dalam wok. Didikan stok sehingga ubi keledek menjadi lembut.
- Tambahkan Sup Tomato Kimball ke dalam wok dan didihkan.
- Persakan dengan serbuk stok ikan, garam dan gula.
- Susunkan Angel Hair Kimball dalam mangkuk, tambahkan sup. Hiaskan dengan bahan-bahan hiasan dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment