Bubur Lambuk
Bahan-bahan:
- Dua pot beras yang dicuci dan rendam 15 minit
- Daging tetel
- Kentang
- Lobak Merah
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia sikit
- Lada hitam halus setengah camca
- Kiub pati ayam dua kiub
- Sepaket rempah sup
- Sepaket kecil bawang goreng
- Daun sup dan daun bawang
- Sekotak kecil santan kara
Cara- Cara :
- Blend bawang-bawang dan halia. Panaskan minyak dua sudu dan tumis sampai naik bau
- Masuk rempah sup dan tumis skali Masuk daging tetel..balik-balikkan
- Masuk beras tadi..balik-balikkan. Jangan letak air dulu..petua ni,supaya nasi kita tak hancur dan masih sebutir-sebutir bila masak nanti.
- Baru masuk air..sukat untuk sampai masak bubur kita dan masuk carrot dan kentang sekali.
- Bila dh 3/4 masak, masuk sekotak santan kara
- Masuk garam secukup rasa, lada hitam halus setengah camca dan kalau ada kiub pati ayam tu masuk masa ni.
- Masuk bawang goreng sepeket tu tinggalkan sikit je utk tabur masa nk mkn nanti..masuk daun sup n daun bawang..biar mereneh dlm 10 minit.
No comments:
Post a Comment