Saturday, May 28, 2022

Resipi Puding Caramel

 

 

Puding Caramel


BAHAN CARAMEL 
  • 1 cawan gula 
  • 1/2 cawan air 

BAHAN PUDING: 
  •  5 biji telur gred A 
  • 1 tin susu cair
  •  1 sudu teh esen vanila 
  • 3 sudu makan gula 

CARA MEMASAK CARAMEL: 
  1.  Panaskan gula hingga menjadi hangus dan masukkan air. 
  2. Kemudian letakkan dalam loyang. 

CARA MEMASAK PUDING: 
  1.  Pecahkan telur ala-ala manja asalkan kuningnya tidak pecah. 
  2. Panaskan susu cair dalam periuk api sederhana dan tambahkan gula. 
  3. Tuangkan adunan tadi ke dalam telur yang telah dipecahkan dan kacau sebati. 
  4. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi caramel dan bakar selama 45 minit menggunakan cara stim bath suhu 160 darjah. 
  5. Setelah masak letakkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment