Puding Caramel
BAHAN CARAMEL
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan air
BAHAN PUDING:
- 5 biji telur gred A
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK CARAMEL:
- Panaskan gula hingga menjadi hangus dan masukkan air.
- Kemudian letakkan dalam loyang.
CARA MEMASAK PUDING:
- Pecahkan telur ala-ala manja asalkan kuningnya tidak pecah.
- Panaskan susu cair dalam periuk api sederhana dan tambahkan gula.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam telur yang telah dipecahkan dan kacau sebati.
- Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi caramel dan bakar selama 45 minit menggunakan cara stim bath suhu 160 darjah.
- Setelah masak letakkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment