Soto Ayam
Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam, potong suku
- 4 hidangan mihun, direndam
- 250g Kentang, direbus & potong
- 2 biji Telur rebus, potong setengah
- 1 biji Tomato, potong suku
- 1 batang Daun bawang, dicincang
- Bawang goreng secukupnya
- 3 biji Bawang merah (rempah dikisar)
- 2 ulas Bawang putih (rempah dikisar)
- 3 biji Buah keras (rempah dikisar)
- 1 inci Halia (rempah dikisar)
- 1 sudu kecil Serbuk kunyit (rempah dikisar)
- 1/4 cawan Minyak (rempah dikisar)
- 2 tin Krimer sejat F&N (bahan A)
- 700ml Air (bahan A)
- 1 batang Serai (bahan A)
- 1 inci Lengkuas (bahan A)
- 2 keping Daun bay (bahan A)
- 3 keping Daun limau purut (bahan A)
- 2 sudu kecil Garam (bahan A)
- 2 sudu kecil Gula (bahan A)
- 2 sudu kecil Serbuk lada putih (bahan A)
- 1 sudu besar Serbuk stok ayam (bahan A)
Cara-cara :
- Tumiskan bahan rempah yang telah dikisar sehingga wangi, tambahkan bahan A.
- Masak selama 30 minit, tambahkan ayam, dan teruskan reneh selama 30 minit. Keluar ayam dan cincangkan.
- Sediakan satu mangkuk, masukkan mihun, tomato, kentang. Tuangkan sup dan ayam ke dalam mangkuk, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment