Sambal Telur
- Telur (direbus)
- 1 genggam cili kering
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- Garam
- Gula pasir/melakaa
- ½ sudu besar belacan
- Asam keping / air asam jawa pekat
- Serbuk perasa
Cara-cara:
- Kupaskan kulit telur. Panaskan minyak dan gorengkan telur selama 1-2 minit sehingga perang. Ketepikan.
- Kisarkan cili kering, bawang putih, belacan dan bawang besar. Masukan sedikit air.
- Panaskan minyak untuk menumis sambal, boleh juga tambah minyak gorengan telur tadi.
- Tumis bawang hiris hingga layu. Kemudian, masukkan bahan kisar. Tumis sehingga lada garing menggunakan api sederhana. Pastikan kuali ditutup.
- Teruskan mengacau sehingga sambal menjadi garing. Kemudian, masukkan asam keping atau air asam.
- Masukkan gula dan kacau sebati. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Setelah sambal masak, masukkan telur dan gaulkan rata. Biarkan selama 2-3 minit. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment