Saturday, June 25, 2022

Resipi Sambal Telur

 

 

Sambal Telur 

  • Telur (direbus) 
  • 1 genggam cili kering 
  • 3 biji bawang besar 
  • 5 ulas bawang putih 
  • Garam 
  • Gula pasir/melakaa 
  • ½ sudu besar belacan 
  • Asam keping / air asam jawa pekat 
  • Serbuk perasa 

Cara-cara: 
  1. Kupaskan kulit telur. Panaskan minyak dan gorengkan telur selama 1-2 minit sehingga perang. Ketepikan. 
  2. Kisarkan cili kering, bawang putih, belacan dan bawang besar. Masukan sedikit air.
  3.  Panaskan minyak untuk menumis sambal, boleh juga tambah minyak gorengan telur tadi. 
  4. Tumis bawang hiris hingga layu. Kemudian, masukkan bahan kisar. Tumis sehingga lada garing menggunakan api sederhana. Pastikan kuali ditutup. 
  5. Teruskan mengacau sehingga sambal menjadi garing. Kemudian, masukkan asam keping atau air asam. 
  6. Masukkan gula dan kacau sebati. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya. 
  7. Setelah sambal masak, masukkan telur dan gaulkan rata. Biarkan selama 2-3 minit. Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment