Udang Kham Heong
Bahan-bahan Kam Heong
- 300g udang
- 2 sudu serbuk kari
- 1 sudu serbuk cili
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos cili
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu cili giling
- 2 tangkai daun kari
- 2 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji cili merah
- 7 helai daun kucai
- Sedikit minyak masak
- Sedikit air (jika perlu)
Cara-cara memasak Kam Heong Prawn
- Bersihkan udang.
- Cincang halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah. Boleh disatukan dalam satu bekas.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan yang telah dicincang sehingga layu.
- Masukkan cili giling dan tumis sehingga naik/ pecah minyak.
- Masukkan daun kari. Masukkan kesemua sos... sos cili, sos tiram dan sos tomato.
- Masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Kalau nak lagi sedap, campur pelbagai serbuk kari yang ada.
- Masukkan udang dan kacau rata. Jika terlalu kering dan udang lambat masak (semua jadi warna kemerahan), tuang sedikit air.
- Masukkan daun kucai yang telah di potong-potong lebih kurang 2 inci.
- Masak sehingga kuah pekat dan tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment