Agar Agar Santan
Bahan – bahan:
- 10-12 gram agar-agar (saya gunakan agar-agar bertali)
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 3 1/2 cawan air
- 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2-3 helai daun pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
- Beberapa titik perasa pandan
Cara – cara memasak:
- Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut.
- Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, pewarna hijau, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
- Pukul sedikit telur bersama santan. Saya tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
- Tuang ke dalam loyang dan sejukkan
No comments:
Post a Comment