Mashed Potato
Bahan - Bahan
- 8 biji ubi kentang
- 1 kotak kecil susu segar
- 2-3 sudu makan mentega
- serbuk lada hitam secukupnya
- serbuk lada sulah secukupnya
Cara memasak
- kupas kulit ubi kentang dan belah 2
- masukkan ke dalam periuk dan masukkan air hingga tenggelamkan kentang
- rebus ubi kentang selama 10-15 minit dengan menggunakan api sederhana
- bila ubi kentang telah empuk, angkat dan toskan airnya
- masukkan mentega kedalam bekas ubi kentang & lenyek hingga halus
- tambahkan serbuk lada hitam & serbuk lada sulah secukupya
- tuang susu sedikit demi sedikit sehingga mendapat tekstur yang anda suka (fungsi susu adalah untuk menbuatkan kentang putar rasa lebih berlemak & gebu)
- lenyek lagi kentang sehingga semua bahan sekata
Bahan Sos (Gravy)
- 1 biji bawang besar - dadu
- 2 ulas bawang putih 0 dadu
- 4 sudu makan mentega
- 2 sudu makan tepung gandum/jagung
- 2 kiub pati ayam
- serbuk lada hitam & lada sulah secukupnya
- 2 1/2 cawan air
Cara membuatnya
- cairkan mentega dalam kuali dan tumiskan bawang menggunakan api sederhana. biarkan sehingga bawang bertukar warna sedikit keperangan.
- masukkan tepung gandum/jagung. kacau terus sehingga tepung menjadi warna coklat atau sehingga bertukar menjadi warna sos yang anda suka
- masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau. bila sudah sebati, padamkan api dan masukkan sos tadi ke dalam pengisar.
- kisar semua bahan sehingga hancur dan halus
- tuang kembali sos yang dikisar ke dalam periuk dan masak guna api sederhana
- masukkan kiub ayam dan serbuk lada hitam & lada sulah dengan secukup rasa
- jika uah terlalu pekat, tambahkan sedikit air. sebatikan
- kacau sehingga rata dan tutup api. jika sos kentang putar berketul, masukkan ke dalam blender dan kisar hingga tidak berketul
- angkat dan hidangkan bersama kentang putar yang teah dimasak tadi
Love,
Cik Purple
No comments:
Post a Comment